- 5 / 5
Francusko lisnato testo
Sastojci
- 1000g brašna za lisnato testo
- 600g vode
- 15g soli
- 50g putera FAMA 82%(ili margarina FAMA Imperial)
- 800g margarina FAMA Croissant A
Uputstva
U posudi za mešanje pravimo testo od brašna, soli, putera FAMA 82% (ili margarina FAMA Imperial) i vode, mešajući sporo. Kada je testo gotovo, oblikujemo ga u loptu, izrežemo nožem oblik krsta i uvijemo u prijanjajuću foliju. Zatim ga ostavljamo u frižider da odstoji 30 minuta. Nakon toga, razvijamo testo u obliku krsta i u sredinu stavljamo margarin koji prethodno razvijemo u obliku kvadrata. Zatvaramo testo sa svih strana i prelazimo jedanput preko njega kroz ajnšlag mašinu. Ponovo ga umotamo u foliju i ostavimo da odstoji van frižidera još 20 minuta. Zatim prelazimo duž testa sa obe strane, opet sa jedne i ponovo sa obe strane, a prilikom svakog provlačenja pravimo pauzu od 20 minuta. Još jednom stavljamo foliju i ostavljamo testo u frižider da odstoji najmanje 2 sata. Na kraju ga razvijamo, oblikujemo, izbockamo i pečemo u pećnici sa ventilatorskim izduvavanjem toplog vazduha na 180°C, 20-25 minuta.
- 5 / 5