- 5 / 5
Croissant testo (za zamrzavanje)
Sastojci
- 5000g brašna croissant
- 150g poboljšivača Gelozyme
- 100g Sierolat (mleko u prahu sa biljnim mastima)
- 2,3-2,4kg vode
- 3kom. jaja
- 400g putera FAMA 82% (ili margarina FAMA Imperial)
- 250g šećera
- 90g soli
- 250g svežeg kvasca
- 2,8kg margarina FAMA Croissant A
Uputstva
Stavljamo vodu, kvasac i šećer u posudu da odstoji 10 minuta (kako bi kvasac narastao). Stavljamo sve sastojke u posudu za mešanje, mesimo 10 minuta i na kraju dodajemo so. U nastavku pravimo od testa 4 lopte (oko 2,1kg svaka), pravimo nožem oblik krsta, pokrivamo ih prijanjajućom folijom i ostavljamo da odstoje 30 minuta u frižideru. Nakon toga razvijamo svako testo tako da ima oblik krsta i u sredinu stavljamo margarin FAMA Croissant A (700gr), pošto smo ga prethodno pritiskanjem oblikovali u kvadrat. Preklapamo testo sa obe strane i nakon razvijanja to uradimo još jednom. Prekrivamo prijanjajućom folijom i stavljamo u frižider da odstoji 20 minuta. Zatim preklapamo još jedanput, ponovo pokrivamo i ostavljamo da odstoji još 20 minuta. Poslednji put preklapamo, ostavljamo da odstoji još 20 minuta, a zatim konačno razvijamo testo debljine 5-6 milimetara. Pravimo oblike po izboru i stavljamo ih u komoru za završnu fermentaciju na dok im se ne udvostruči zapremina. Na kraju premazujemo jajetom i pečemo u zagrejanoj pećnici sa ventilatorskim izduvavanjem toplog vazduha na 160°C oko 15-20 minuta. SAVETI
- Margarin FAMA Croissant A bi trebalo da bude na temperaturi od 16°C prilikom upotrebe.
- Razlika u temperaturi testa i margarina ne bi trebalo da bude veća od 5°C.
- Provlačenje kroz ajnšlag mašinu treba biti postepeno.
- Tokom prvog preklapanja testa ne bi trebalo da razvijemo testo sa margarinom previše.
- Možemo da zamrznemo croissant (neispečen ) i da ga koristimo nardnih dana.
- 5 / 5