Sastojci

  • 5κ brašna croissant
  • 2,1κ vode
  • 3 komada jaja
  • 400g putera FAMA 82% (ili margarin FAMA Imperial)
  • 250g šećera
  • 90g soli
  • 150g svežeg kvasca
  • 2,8κ margarin FAMA Croissant A

Uputstva

Stavljamo vodu, kvasac i šećer u posudu da odstoji 10 minuta (kako bi kvasac narastao). Stavljamo sve sastojke u posudu za mešanje, mesimo 10 minuta i na kraju dodajemo so. U nastavku pravimo od testa 4 lopte (oko 2,1kg svaka), pravimo nožem oblik krsta, pokrivamo ih prijanjajućom folijom  i ostavljamo da odstoje 30 minuta u frižideru. Nakon toga razvijamo svako testo tako da ima oblik krsta i u sredinu stavljamo margarin FAMA Croissant A (700gr), pošto smo ga prethodno pritiskanjem oblikovali u kvadrat. Preklapamo testo sa obe strane i nakon razvijanja to uradimo još jednom. Prekrivamo prijanjajućom folijom i stavljamo u frižider da odstoji 20 minuta. Zatim preklapamo još jedanput, ponovo pokrivamo i ostavljamo da odstoji još 20 minuta. Poslednji put preklapamo, ostavljamo da odstoji još 20 minuta, a zatim konačno razvijamo testo debljine 5-6 milimetara. Pravimo oblike po izboru i stavljamo ih u komoru za završnu fermentaciju na 30°C dok im se ne udvostruči zapremina. Na kraju premazujemo jajetom i pečemo u zagrejanoj pećnici sa ventilatorskim izduvavanjem toplog vazduha na 160°C oko 15-20 minuta. SAVETI

  • Margarin FAMA Croissant A bi trebalo da bude na temperaturi od 16°C prilikom upotrebe.
  • Razlika u temperaturi testa i margarina ne bi trebalo da bude veća od 5°C.
  • Provlačenje kroz ajnšlag mašinu treba biti postepeno.
  • Tokom prvog preklapanja testa ne bi trebalo da razvijemo testo sa margarinom previše.


  • 5 / 5
Skinite recept:

Podelite ovaj recept:

Ocenite ovaj recept: